Descriere proiect






Proiectul "Responsabilizarea si Integrarea tinerilor aflati sub supravegherea "Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3" in lumea cotidiana" a fost un proiect de educatie non-formala, derulat de grupul informal de tineri "SEGMENT". Timp de 4 luni (Iunie 2012-Septembrie 2012), grupul informal de tineri format din psiholog, asistent social, manager de proiect si artist a lucrat alaturi de copiii din Centrul de plasament “Sfantul Nicolae” , autoritati publice ( Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3) si voluntari, ajutand la responsabilizarea acestor tineri in lumea cotidiana.
Rolul proiectului nostru a fost sa incurajeze expresia artistica si creativitatea celor participanti la proiect – ca element de empowerment (emancipare) – si sa ne concentram asupra demersurilor de educatie civica activa pentru dezvoltarea responsabilitatii fata de viitor, pentru asumarea rolului de cetatean european si al lumii si pentru constientizarea modului in care fiecare din noi si toti impreuna putem construi o societate mai buna.

Tinerii alaturi de care am lucrat timp de 4 luni sunt predispusi unui risc crescut de excluziune sociala si cultural. Ceea ce am incercat noi sa facem a fost sa intermediem deschiderea către cultură şi artă europeană a tinerilor, prin familiarizarea lor cu principii active de invatare cum ar fi „learning by doing”, „life long learning” , „do it yourself”, dar si sa le stimulam interesul vizavi de educatie.

Acest prim proiect, despre care putem spune ca a fost ca o gura de aer pentru tinerii din respectivul centru de plasament, a pus bazele unei viitoare colaborari. Daca in aceste 4 luni am explorat cu totii posibilitati de a actiona impreuna pentru un viitor mai bun, am experimentat diverse metode de educatie non-formala si am construit o relatie pozitiva cu beneficiarii, in urmatoarele proiecte ne propunem sa actionam mai strategic si mai aplicat.

Lucrul împreuna si realizarea unui nou proiect colectiv îi va apropia si mai mult pe toti tinerii implicati, care vor dezvolta un sentiment de solidaritate, de respect reciproc si de acceptare a diferentelor ca puncte de pornire pentru parteneriat si complementaritate.

In continuare, Asociatia S.E.G.M.E.N.T. va derula voluntar ateliere educationale pentru beneficiari la Palatul Copiilor, institutie cu care se va incheia un parteneriat in acest sens.

Ne bucuram ca am avut ocazia sa derulam acest prim proiect, sa invatam o multime de lucruri din el si sa ne constituim din grup informal in ONG.

Asociatia "S.E.G.M.E.N.T." a luat nastere la inceputul anului 2012 si isi propune sa contribuie la transformarea societatii si imbunatatirea calitatii vietii prin abordarea unor directii de actiune precum:

- Educatie non-formala prin activitati culturale, artistice, sportive si de explorare a mediului inconjurator;
- Responsabilizarea si constientizarea problemelor de mediu si incurajarea unui mod de viata prietenos cu mediul natural;
- Dezvoltarea unei atitudini participative a tinerilor la viata comunitatilor in care traiesc;
- Crearea de spatii culturale alternative deschise, in vederea promovarii diversitatii si dialogului multi-cultural;

Finantat de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale prin programul Tineret in Actiune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu